Preventie in de tandheelkunde is vooral gericht op het voorkomen van cariës en tandvleesproblemen.
“Voorkomen is beter dan genezen”
Daarom is het van belang om regelmatig op cotrole te komen, zodat er tijdig kan ingegrepen worden. Wij willen u als patiënt motiveren naar een goede mondhygiëne en begeleiden in de gebitsverzorging.
Volgende preventieve behandelingen worden in onze praktijk aangeboden :
- uitgebreide gebitsreiniging
- advies bij uw mondhygiëne
- behandeling van tandvleesproblemen
- behandeling van cariëssen
Advies voor kinderen :
* vanaf het ogenblik dat er tandjes aanwezig zijn , is een controle bij de tandarts aangewezen
* vanaf de leeftijd van 6 jaar, is het belangrijk om de wisselperiodes van het melkgebit goed op te volgen
Advies voor volwassenen
* Bij een eerste consulatie wordt een grondig mondonderzoek uitgevoerd, zowel klinisch als radiologisch en dit om ook de structuren rond en onder de tand grondig te controleren
Er wordt niet alleen aandacht besteed aan de tanden, maar aan de mond in zijn totaliteit
* Een goede mondhygiëne is bijdrage tot uw algemene lichaamsgezondheid. Vandaar is het raadzaam om een halfjaarlijkse of jaarlijkse controle te laten uitvoeren van uw gebit.
Dit omvat een uitgebreide waaier aan mogelijkheden die leiden tot een verfraaiing van uw gebit. In deze behandeling wordt steeds gestreefd naar een esthetisch resultaat, volgens uw verlangens en in nauw overleg.
Bij een eerste consultatie worden alle nodige gegevens verzameld, wensen en verlangens van u als patiënt komen hierbij aan bod. Hierna worden de verschillende mogelijkheden besproken en wordt er gezocht naar een oplossing op maat voor u als patiënt en dit in steeds nauw overleg.
Verloren tanden kunnen vervangen worden door een uitneembare prothese , een vaste prothetische voorziening of een gecombineerde prothetische vervanging.
Tijdens een eerste consultatie wordt elke siutatie individueel bekeken. Nadat alle nodige gegevens verzameld zijn worden de verschillende mogelijkheden besproken, alsook de prijs en het behandelingsverloop. Hierna beslist u als patiënt welke oplossing u verkiest.
Ook wel “wortelkanaalbehandeling” genoemd. Een tand bestaat uit één of meerdere wortels. Deze wortels hebben elke een wortelkanaal waarin bloedvaten en zenuwvezels zitten. Dit weefsel kan ontstoken raken door trauma, diepe cariëssen, etc.
Een endodontische behandeling bestaat uit het wegnemen van dit ontstoken weefsel in deze wortelkanalen, waarna deze worden gereinigd , gedesinfecteerd en hermetisch worden afgesloten met een wortelvulling.
Heeft je kleine spruit zijn eerste tandjes? Dan is hij klaar voor zijn eerste tandartsbezoek!
Het is belangrijk om de tanden van jouw kind grondig te poetsen, en je kroost mee te brengen naar de tandarts, zo leer je hen de goede gewoonte om hun tanden te laten verzorgen.
Wanneer één of meerdere tanden ontbreken, bestaat er een mogleijkheid om deze tanden te vervangen door middel van orale implantaten. Implantaten kunnen gebruikt worden als steunpunt voor
* een vast werkstuk : kroon of bug
* een uitneembaar werkstuk : de zg. “klikprothese”
Vervolgens moeten de implantaten een aantal ( 3 tot 6 maanden) ingroeien Daarna wordt er opnieuw een kleine insnede in het tandvlees gemaakt zoda er een verbindingsstukje, het abutment, op de implantaten kunnen worden geplaatst.
Nadat het tandvlees geheeld is, kan er gestart worden met het vervaardigen van het protetisch herstel
Af en toe gebeurt het dat een implantaat niet vastgroeit. Dit dient dan te worden verwijderd en, indien mogelijk opnieuw geplaatst te worden.
Wanneer gekozen wordt om orale implantaten te plaatsen, dient eerst een grondig onderzoek te worden uitgevoerd , dit om te kijken of er voldoende bot aanwezig is om een implantaat te kunnen plaatsen. Meestal dient hiervoor een 'dental CT scan' te worden genomen.
Orthodontie is de mogelijkheid om je tanden mooi recht uit te lijnen zodat er een juiste tand/kaak-relatie ontstaat. Het creëert een mooie lach en zorgt voor een optimaal kauwcomfort. De praktijk werkt hiervoor samen met het door het RIZIV erkende specialisten in de orthodontie.
Parodontologie is de tandheelkunde dewelke zich bezig houdt met alle weefsels rond de tand.
Gingivitis: ontsteking van de tandvleesrand
Gingivitis wordt veroorzaakt door bacteriën. Er bevinden zich in de mond veel bacteriën, die zich kunnen vasthechten aan de tanden, vooral op plaatsen die moeilijk reinigbaar zijn
Bacteriën vormen een 'biofilm', tandplaque genoemd, op de tanden. Tandplaque kan verharden en wordt dan tandsteen. De bacteriën die zich bevinden in de tandplaque en tandsteen kunnen het tandvlees doen ontsteken.
De symptomen van gingivitis bestaan voornamelijk uit rood en bloedend tandvlees.
Opgelet ! Bij rokers kan het tandvlees ontstoken zijn zonder dat er duidelijke symtomen zijn van roodheid en bloeding. Bij rokers vermindert immers de doorbloeding van het tandvlees waardoor veel rokers zich niet bewust zijn van eventuele problematiek. Gingivitis kan overgaan naar 'parodontitis', dit is een diepere onsteking
Parodontitis : ontsteking van tandvlees en kaakbot
Parodontitis is een ontsteking van het tandvlees en het omliggende bot die kan leiden tot verlies van het steunweefsel rond de tand. Daardoor kunnen tanden los komen te zitten . Wanneer de parodontitis zo ver gevorderd is kan dit leiden tot tandverlies.
De symptomen van parodontitis zijn bloedend en roder tandvlees, mogelijkheid van loskomende tanden en eventueel een storende ademgeur door de ontsteking.
De behandeling bestaat uit het onder controle krijgen van deze ontsteking.
Het opvolgen van het resultaat is hierbij van groot belang
In onze praktijk wordt de gezondheid van deze weefsels steeds gecontroleerd bij uw algemeen nazicht. Wanneer je tijdig op controle komt, zal je niet voor verrassingen komen te staan.
Bij problemen wordt u steeds doorverwezen. Hiervoor werkt de praktijk samen met het door het RIZIV erkende specialisten in de parodontologie.
De tandarts is niet geconventioneerd, elke patient wordt individueel ingelicht over zijn/haar behandeling en de bijhorende kosten
Transparantiecodes
Transparantiecodes zijn verplicht in de ziekteverzekering vanaf 1 september 2024. Hiervoor bestaat geen terugbetaling door de mutualiteit. Dit zijn GEEN supplementen.
Copyright © Suzy Jansen - Alle rechten voorbehouden - Privacy disclaimer